Koti - Hem - Home

Allekirjoita adressi
www.adressit.com/kilgrund

Underteckna vår adress
www.adressit.com/kilgrund

Sign the protest list at
www.adressit.com/kilgrund

Avoin kirje Fennovoimalle ja Kristiinankaupungin päättäjille.

Fennovoima on yhtenä vaihtoehtona ydinvoimalansa sijaintipaikaksi valinnut Siipyyn ja Skaftungin kylien välisen Norrskogenin alueen ja Kilgrundin saaren sekä käynnistänyt siellä YVA:n eli ympäristövaikutusten arviontimenettelyn siitä huolimatta, että ydinvoimalan maanhankinta ainakin tähän asti on ollut kovasti vastatuulessa ja paikallinen väestö vastustaa jyrkästi.


Jos voimalahanke pääsee rakennusvaiheeseen niin ydinvoimalapaikkakunnalla pyörähtää käyntiin mittavat rakennustoiminnot varsinaisen voimalarakentamisen lisäksi. Tämä tulee vaatimaan paljon rahaa ja olisi jo tässä vaiheessa hyvä tietää miten näitä ”ydinvoimasavotan” kustannuksia aiotaan jakaa Fennovoiman, Kristiinankaupungin, valtion ja veronmaksajien välillä.


Nyt toivoisin vastauksia ja kannanottoja teiltä jommaltakummalta ja tietysti mielellään molemmilta seuraaviin kysymyksiin. Toivon, että teillä on mahdollisuus vastata kysymyksiini sillä ne kiinnostavat eivät pelkästään minua vaan myös muita kansalaisia.


Suunnitteilla oleva ydinvoimala tulee tarvitsemaan mm. raskaan liikenteen väylän valtatie 8:lta ydinvoimalaan, sillan mantereelta Kilgrundin saareen, veneväylän siirtoa ja ruoppauksia, mahdollisesti satama sekä massiiviset voimalinjakadut. Miten jaetaan edellä mainitut suuret kustannukset?


Rakennusvaiheessa suunniteltu ydinvoimala tulee työllistämään noin 2500-3000 työntekijää, joista suurin osa todennäköisesti tulee olemaan ulkomaalaisia ns. repputyöläisiä. Heille tullaan tarvitsemaan asuntoja. Todennäköistä on, että ei sen paremmin Kristiinankaupunki kuin Siipyyn tai Skaftungin kylä pysty tarjoamaan heille riittävästi asuntoja. Tullaanko heille rakentamaan ns. parakkikylä/kyliä? Minne olette ajatelleet rakentaa nämä kylät? Kumpi teistä maksaa nämä parakkikylät ja niihin tarvittavan asiallisen kunnallistekniikan mm. vesijohdot, viemäröinnit, tiet, sähköt yms.? Kristiinankaupunki vai Fennovoima?


Muista ydinvoimalapaikkakunnilta kantautuneiden tietojen perusteella olisi myös kiinnostavaa tietää miten huolehditaan järjestyksenpidosta ja kyläläisten turvallisuudesta. Poliisivoimat ovat ainakin tänä päivänä kaukana ja riittämättömät.


Mitä näille parakkikylille tapahtuu kun tämä suunniteltu ydinvoimala on valmis? Jäävätkö ne sitten ikäväksi muistomerkiksi tapahtuneesta? Olipa parakkien sijoituspaikka mikä tahansa niin on vaikea kuvitella niille mitään uusiokäyttöä ainakaan, jos ne sijaitsevat Siipyyn tai Skaftungin kylässä. Aiotaanko alue palauttaa rakennustoiminnan jälkeen edeltäneeseen tilaansa, joka olisi reilua ainakin parakkikylien naapureille? Kumpi teistä tulisi huolehtimaan tästä palautustoiminnasta ja kenen kustannuksella?


Pahoin pelkään, että suuri osa näistä Fennovoiman ydinvoimalaan liittyvistä mittavista kustannuksista lankeaa meidän veronmaksajien kannettaviksi.


Marianna Teirfolk Mustasaari/Skaftung

*******************************************************************************

The text is copyright of the author

Allekirjoita adressi
www.adressit.com/kilgrund

Underteckna vår adress
www.adressit.com/kilgrund

Sign the protest list at
www.adressit.com/kilgrund

Aktionsgruppen/Toimintaryhmä Pro Kilgrund kilgrund at gmail.com
 kontakt - yhteys - contacts
kilgrund at gmail.com
sydaby.eget.net