Koti - Hem - Home

Allekirjoita adressi
www.adressit.com/kilgrund

Underteckna vår adress
www.adressit.com/kilgrund

Sign the protest list at
www.adressit.com/kilgrund

Tove Teir-Siltanen puhuu E:ON:in vuosikokouksessa 30.4.2008

 

 

Tove Teir-Siltanen


Hyvät naiset ja herrat!


Nimeni on Tove Teir-Siltanen ja tulen Skaftungin kylästä hieman Kristiinankaupungin ulkopuolelta. Ystävieni ja perheeni puolesta olen tänään täällä kertoakseni teille mitä kotipaikallani ja muussa kolmessa kylässä tapahtuu.


E.ON on 34 prosentilla kaikista osakkeista suurin Fennovoiman omistaja, joka on vastuussa Suomen kuudennen ydinvoimalan suunnittelusta. Skaftung on yksi tämän ydinvoimalan mahdollisista sijoituspaikoista.


Kyseinen alue on kahden Natura 2000 luonnonsuojelualueen ympäröimä. Ainutkertainen luonto fantastisen faunansa kanssa tarjoaa monille ihmiselle heidän tarvitsemaansa rentoutumista. Siksi yli 600 perheellä koko Suomesta ja Ruotsista on täällä kesämökkinsä. Lisäksi Skaftungissa ja Sidebyssä asuu yli 600 ihmistä. Heille maatalous ja kalastus ovat tärkeimmät tulonlähteet.


Voitte ehkä kuvitella, että suunniteltava ydinvoimala on ollut kylän ihmisille suuri shokki. Kyseessähän on alue, jossa viime vuosina on luonnonsuojelusyistä ollut vaikeaa saada rakennuslupaa edes saunalle. Myös suunnittelun alla ollutta tuulivoimalaa ei samasta syystä saanut rakentaa – ja nyt tänne pitäisi rakentaa ydinvoimala??!


Kansan vastustus on erittäin suuri 80 prosentilla. Mutta Fennovoima laittaa paikallisen hallinnon suuren paineen alle. Asia koskee myös perhettäni: isäni maanomistajana on saanut useita yhteydenottoja Fennovoiman edustajilta siitä, myisikö hän maata. Viime vuoden lopulla saivat maanomistajat tarpeekseen. He lyöttäytyivät yhteen ja antoivat Fennovoiman ymmärtää, etteivät he ole valmiita myymään maata eivätkä myöskään halua käydä neuvotteluja. Siitä huolimatta heitä painostetaan edelleen myymään. Liikkuu huhuja myös pakkolunastuksesta.


Kaikilla neljällä paikkakunnalla Suomessa, jotka tulevat kyseeseen suunnitellun ydinvoimalan toimintapaikkana on syntynyt samanlaisia tilanteita.
1. Simossa lukuisat yksityishenkilöt ja organisaatiot protestoivat ydinvoimalaa vastaan. He pelkäävät ongelmia, koska kaksi suurta kylää ovat turvavyöhykkeellä todella lähellä mahdollista ydinvoimalaa. Lisäksi ydinvoimalan suuri jätelämpö uhkaa siellä melkein koskematonta merimaisemaa.
2. Jätelämpö on ongelma myös Ruotsinpyhtäällä, toisella ydinvoimalapaikkakunnalla. Se sijaitsee jo olemassa olevien ydinvoimaloiden Loviisa 1 ja 2:n läheisyydessä. Juuri kesällä jätelämpö on liikaa Suomenlahdelle, joka on jo nyt huonossa kunnossa.
3. Myös Pyhäjoella eivät ihmiset halua myydä maataan Fennovoimalle ja myös siellä uhkaillaan jo pakkolunastuksella.
Ja uusien ydinvoimaloiden ympäristöriskit jatkuvat Suomessa: Suomen työ- ja talousministeri Mauri Pekkarinen on ilmoittanut että Suomessa pitäisi louhia uraania, mikäli ydinvoimaloita rakennetaan lisää. Siksi jo nyt luovutetaan oikeuden testirakentamiseen Enossa ja Kuusamossa. Sitä vastoin alueella on suuri vastarinta.
E.ON on vastuussa siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu!
Me kaikki elämme Tschernobylin muiston aknssa.
Kaikista modernien ydinvoimaloiden turvallisuutta koskevista vakuutteluista huolimatta ei ole olemassa sellaista takuuta, joka voisi sulkea pois vaikean onnettomuuden.
E.ON:n johtokunnan olisi suotavaa tutustua Olkiluodon kokemuksiin, ennen kuin otatte asiaksenne rakentaa uutta ydinvoimalaa maassani. Suomen viidennen ydinvoimalan rakentamista säestävät lukemattomat selostukset puutteellisesta turvallisuudesta ja räjähtävistä kustannuksista.


Ensin Olkiluoto 3:ssa oli ongelma reaktoriperustuksenkanssa. Betoni oli sekoitettu väärin ja siksi oli siksi liian huokoista. Säteilyturvakeskus Stuk sai tietää tästä vasta 6 kuukautta myöhemmin. Sitten huomattiin testeissä reaktorikattilassa olevan paljon ongelmia: sen hitsaussaumat olivat epätiiviitä. Hitsaustyöt oli suorittanut kokematon yrittäjä, joka rakentaa normaalisti kalastusveneitä. Tammikuuhun 2008 mennessä säteilyturvakeskus Stuk oli havainnut yhteensä 1700 laatuheikkoutta Olkiluoto 3:ssa. Siksi rakentaminen kestää paljon kauemmin ja tulee kalliimmaksi kuin alun perin oli suunniteltu. Ensi vuonna pitäisi Olkiluodon olla jo valmis, mutta nyt se valmistuu vasta aikaisintaan vuonna 2011. Ja 3,2 miljardin alkuperäiset kustannukset on jo nyt ylitetty 1-1,5 miljardilla eurolla, joka tarkoittaa melkein 50% lisäkustannuksia vaikka rakennusajasta on kulunut vasta puolet.


Olkiluoto 3 näyttää sen, että ydinvoimaloiden rakentaminen on kallista ja riskialtista puuhaa. E.ON ottaa siinä riskin tehdä huono kauppa, meillä suomalaisilla on riski joutua kokemaan katastrofi. E.ON sanoo, että uusiutuvat energianlähteet ovat konsernin painopiste. Suomella on suuri potentiaali tuulen ja biomassan suhteen. Kysynkin siksi johtokunnalta: Miksi haluatte investoida Suomessa ydinvoimalaan sen sijaan että investoisitte näihin vaarattomampiin vaihtoehtoihin? Lopuksi haluaisin pyytää teitä osakkeenomistajina vastustamaan sellaista konsernipolitiikkaa, joka perustuu riskiteknologioihin ja joka jättää paikallisen väestön tahdon huomiotta. Ihmiset Skaftungissa ja sen ympärillä eivät halua ydinvoimalaa.


Paljon kiitoksia huomiostanne.

Tove Teir-Siltanen

(käännös)

____________________________________________________________________________________

Länkar:

Allekirjoita adressi
www.adressit.com/kilgrund

Underteckna vår adress
www.adressit.com/kilgrund

Sign the protest list at
www.adressit.com/kilgrund

Aktionsgruppen/Toimintaryhmä Pro Kilgrund kilgrund at gmail.com
 kontakt - yhteys - contacts
kilgrund at gmail.com
sydaby.eget.net