Koti - Hem - Home

Allekirjoita adressi
www.adressit.com/kilgrund

Underteckna vår adress
www.adressit.com/kilgrund

Sign the protest list at
www.adressit.com/kilgrund

Mari-Helen Kaarren puhe eduskunnassa 30.5.2008

Kotikaupunkini on uhattu. Kaunis idylli Kristiinankaupunki, pikku luonnonkauniine kyliineen. Sitä uhkaa nyt ydinvoimala, projekti jota en toivoisi kenenkään takapihalle. Vielä löytyy muistoistani lupaus Fennovoiman väelta, väite että he eivät tunge paikkaan jonne he eivät ole tervetulleita. Haluaisinkin kysyä hyvät Fennovoiman edustajat. Tunnetteko itseänne tervetulleiksi kotikaupunkiini?

On absurdia edes ehdottaa että ydinvoimala sopisi alueelle jonka välittömästä läheisyydestä löytyy sekä natura 2000 alueita, että mahdollisia suojelualueita. Jos ydinvoimala voidaan sijoittaa sellaiselle alueelle, voidaan se sen jälkeen sijoittaa lähes tulkoon mille alueelle tahansa. Alueelta löytyy myös liito-oravia jotka tiedoksenne ovat suojeltavia.
Globalisoituvassa maailmassa on yhä vaikeampaa löytää puhtaita ja hyvin tuotettuja raaka-aineita. Ihminen joka haluaa elää terveellistä elämää saa luvan suosia lähi-tuotettua ruokaa, myös ilmastonmuutoksen takia. Mutta kertokaapa, mistä tulevaisuudessa ostan ruokani jos kotikuntaani sijoitetaan ydinvoimala. Mainostakaa ihmisille miten haluatte, mutta ainakaan minun silmissäni ydinvoimalan läheisyydessä tuotettu ruoka ei millään voi näyttää ekologiselta ja terveeltä. Haluaisin myös kysyä miten paikalliset maanviljelijät sekä muut yrittäjät enää pärjäisivät vai onko Fennovoimalla olemassa erikoisbudjetti heidän uudelleenkouluttamiseen? Vastaukseksi ei kelpaa että ydinvoimalan läheisyydessäkin voi jatkaa elinkeinonsa parissa ihan kuten ennenkin. Ihan rehellisesti, kuinka moni teistä ostaisi kalaa ja muita tuotteita jotka ovat peräisin ydinvoimala paikkakunnalta? Niin, ja kuinka moni teistä jäisi asumaan ydinvoimalan läheisyyteen? En ainakaan minä.
Meitä on turha yrittää rauhoitella minkäänlaisilla raja-arvoilla. Tiedämme varsin hyvin että raja-arvoja asettavalla organisaatiolla ICRP:llä (International Comission on Radiological Protection) on läheiset siteet ydinvoimalateollisuuteen. IAEA (International Atomic Energy Agency) antaa suosituksensa, joita myös Suomi noudatta, ICRP:n lausuntojen mukaan. Joten kukaan järkevä ihminen ei luota siihen että nämä arvot olisivat objektiivisia eikä luotettavia. Jo tämä kertoo ydinvoimateollisuuden vaarallisesta huijausleikistä, jonka avulla tahdotaan tienata rahaa.
Empaattiset ihmiset tajuavat jo varmaan tässä vaiheessa että maanomistajat eivät nuku öisin hyvin. Ei tahtonut auttaa että viime alueella jota Fennovoima teollisuudelleen kaavaili ei ollut myytävänä. 95% maanomistajista sanoi kuuluvalla äänellä ”me emme myy”. Luulisi siis että sanoma olisi ollut selkeä. Mutta tämähän ei Fennovoiman poikia hetkauttanut. He olisivat varmaankin jatkaneet maanomistajien terrorisointia jos he eivät olisi löytäneet lähistöltä muuta maata joka olikin helpotukseksi vielä myös myytävänä.Valitettavasti tämänkin alueen lahistöllä asuu niitä jotka kärsivät jos suunnitelmat toteutuvat. Sivistyneet ihmiset olisivat jo kauan sitten tajunneet lähteä tiehensä, kuten myös aiemmin olivat luvanneet. Mutta ei, painajainen jatkuu.
Stuk:in (säteilyturvakeskus) mukaan ei 5 km:n etäisyydellä ydinvoimalasta saisi vakinaista asutusta olla enemmän kuin 200. 1 km:n etäisyydellä vakinaista asutusta ei saisi olla ollenkaan. Fennovoiman kaavaileman alunen suhteen on asia näin. Kilometrin sisällä sijaitsee kolme omakotitaloa, riippuen siitä mihin ydinvoimala sijoitettaisiin. Skaftungin kylä, jossa asukkaita on 359, sijaitsee melkein kokonaan 5 km:n sisällä ja Siipyy 280 asukkaalla ei sijaitse sekään kovin kaukana. Sitä paitsi suuri osa voimala-alueesta on ainakin lehtikuvien mukaan piirretty naapurin alueelle.
Satamaa tai edes rantaa tällä alueella ei ole.Vesi oli rakennusvaiheessa aikomus ottaa lähteestä 10 km:n päästä ja neljän kylän asukkaat olisivat siis todennäköisesti jääneet ilman juomavettä. Ratkaisu ongelmaan tuli Fennovoimalta nopeasti: ”Ottakaa vettä Kristiinankaupungista.” Harmi vain että vesijohtoja kaupungin ja Siipy-Skaftungin välillä ei ole eikä tule. No, lauhdeveden suhteen realistisena vaihtoehtona pidetään sitä, että otettaisiin vesi 5 km:n päästä tunneleita pitkin. Niin ja ei hätää sillä meren lämpötila nousisi vain 2-3 asteella tietyillä alueilla. Niin ja YVA tehtiin viime alueelle, että ei kai sitä enää tälle uudelle tarvitse erikseen ruveta tekemään?

Millä hinnalla ydinvoimalaa ollan siis rakkaaseen kotikuntaani rakentamassa? Monet lupaavat kaupungille upeita verotuloja ja kauheasti uusia työpaikkoja. Niin varmaan minäkin teatterialan opiskelija, olisin kiinnostunut muuttamaan takaisin tekemään työtä ydinvoimalassa. Myös aivan loistava kesätyöpaikka. Ihan oikeasti, kuinka moni kunnan asukas edes kelpuutettaisiin sinne töihin? Emme me nuoret verotulojen ja työpaikkojen perässä Kristiinaan muuta. Muutamme sinne että saisime kokea luonnon läheisyyttä ja olla yhdessä iloisten ihmisten kanssa. Tämähän ei onnistu ydinvoimalan vieressä. Ja kertokaapa mitä me niillä rahoilla teemme? Mitä tapahtuu kun ydinvoimalaa ei voidakaan enää 60 vuoden jälkeen käyttää? Työpaikat katoavat, luonto on tuhottu, eikä kauheaa kapistusta saa enää pois läheisyydestämme. Ei, se seisoo siinä todistamassa muinaisesta tyhmyydestämme. Kiitos, olipa oiva piristysruiske kaupungillemme! Niin ja työpaikoista puheenollen, uusiutuva energia tuo mukanaan ainakin tuplasti enemmän työpaikkoja kuin ydinvoima.

Jos Suomi todella haluaa vaikuttaa modernilta teollisuusmaalta, joka tahtoo välttyä mahdollisilta energia- ja luonnonkriiseiltä, on mahdollisimman pian tehtävä työtä energiatarpeen vähentämiseksi sekä tuettava uusiutuvaa energiaa. Ydinvoima kielii vanhanaikaisesta ajattelutavasta ja on erittäin lyhytjännitteinen "ratkaisu". Miettikääpä miksi muut maat lakkauttaa ydinvoiman ja miksi Eon kaavailee juuri Suomeen ydinvoimalaa. Vastaus on yksinkertainen, he näkevät meissä potentiaalia, koska luulevät että emme tiedä kuinka huonot kaupat me oikeastaan heidän kanssa tekisimme.

Lisäksi kyseenalaistan voimakkaasti että tunteettomat robotit jotka ovat niin ajattelemattomia että he suunnittelevat ydinvoimalaa juuri sellaisen alueen lähistölle jota pyritään rauhoittamaan, joilla ei ole minkäänlaisia järkeviä suunnitelmia uraanin loppusijoitukselle eikä jäähdytysvedelle, suunnittelee voimalan YVA:n ulkopuolelle ja lisäksi osia kiinteistöstä ei-vuokratulle alueelle, sekä ruokkivat kansalaisia ja päättäjiä valheilla ja unohdetuilla lupauksilla demokratiasta, saisivat olla vastuussa ydinvoimala-hankkeesta. On hyvin suuri riskinotto antaa näille satusedille niin iso vastuu. Täytyy muistaa että jo ydinvoima on hengellä leikkimistä.

Toivon että hallitus ja eduskunta suorittaa velvollisuutensa, eli kuuntelevat kansalaisia eivätkä anna Fennovoiman houkutella heitä rahoillaan.On korkea aika ottaa kantaa siihen, onko sopivaa että tämä epäeettisesti toimiva yhtiö, saa riehua vapaasti maassamme. Jos pysytte vaiti, toimitte juuri heidän suunnietelmien mukaisesti. Yhteiskunta joka on rahan ja kylmien laskelmien johtama, on myös erittäin vaarallinen. Ihmiset on varusteltu tunteilla, omalla tahdolla sekä kyvyllä tuntea empatiaa ja se täytyy ottaa huomioon.


Mari-Helen Kaarre

*******************************************************************************

The text is copyright of the author

Allekirjoita adressi
www.adressit.com/kilgrund

Underteckna vår adress
www.adressit.com/kilgrund

Sign the protest list at
www.adressit.com/kilgrund

Aktionsgruppen/Toimintaryhmä Pro Kilgrund kilgrund at gmail.com
 kontakt - yhteys - contacts
kilgrund at gmail.com
sydaby.eget.net